Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Blog

zOzest.

Regression to cause

Wat ben je aan het doen?
Ik weet het niet, nee niets, ik zit hier alleen maar.
Is het dag of nacht?
Geen idee
Ben je buiten of binnen?
Binnen, maar het is hier koud, koud en nat…
(Ik merk aan haar toon dat mijn cliënt begint door te krijgen in welke situatie ze zich bevindt).Waar ben je?
Het lijkt wel een… nee dat kan toch niet? Het lijkt een grot. Mijn ogen beginnen te wennen aan het donker.
Wat kun je om je heen opmerken?
Een streepje licht, verder vooral veel grijs gesteente, iets van mos en er ligt water op de grond.
Waarom ben je in die grot?
Ik ben gevlucht. Ze zaten achter me aan maar ze hebben me niet kunnen vinden en gaan nu weg.
Wie zaten er achter je aan?
De mensen uit het dorp. Ze beschuldigen me van hekserij.
Hoe komt het dat ze je daarvan beschuldigen?
Ik was kruiden aan het verzamelen in het bos. Gewoon om mee te koken en als medicijn te gebruiken, zoals we altijd gedaan hebben. Mijn moeder heeft me dat geleerd, en zij leerde dat op haar beurt weer van haar moeder.
Wat heftig dat je dit meemaakt, maar wat mooi dat je vanuit verschillende generaties zoveel kennis hebt meegekregen. Hoe voel je je op dit moment?
Bang, ik ben helemaal aan het trillen. Mijn adem is onrustig, ik heb hard gerend. Ze weten niet dat ik hier ben, en dat zorgt er wel voor dat ik weer wat kalmer word.
Hoe voelt die angst precies in je lichaam?
Er is een spanning rondom mijn borst, alsof er iets uit wil maar het wordt tegengehouden. En een knoop in mijn maag. Ja, echt een knoop.
Is dit de eerste keer dat je je zo voelt?
Ja.
Welk jaar is het?
1619
Wat is je naam?
Sarah
Hoe oud ben je? 
36 jaar

De persoon die in de relaxstoel zit is 25 jaar oud en heet -in dit leven- geen Sarah. Mijn cliënt is afgereisd naar een moment wat aan de basis ligt van een angst waar ze op dit moment veel last van heeft. Haar onderbewustzijn bracht haar terug naar een moment in 1619, waar zij als Sarah door het leven ging. Een moment waar zij een intense angst heeft ervaren, die haar er in haar huidige leven van weerhoudt om bepaalde stappen te nemen. Deze casus is in overleg met de cliënt aangepast zodat deze onherkenbaar is.

Wanneer cliënten bij me komen om aan een bepaald probleem te werken, bijvoorbeeld een fysieke, mentale of emotionele klacht, gebruik ik vrijwel altijd regressie als methode. Regressie betekent het teruggaan naar. Naar een moment waarop een klacht is begonnen, waar de basis voor de uiteindelijke klacht gelegd is. Het gebeurt vaak dat dit veel kleinere dingen zijn dan men verwacht. Zo kan iemand die hoogtevrees heeft, denken dat dit komt omdat hij op zestienjarige leeftijd van de trap is gevallen. Klinkt logisch, toch? Maar de ervaring leert dat het onderbewustzijn vrijwel altijd toch een ander moment als oorzaak ziet voor een probleem. In veel gevallen een vrij onschuldige situatie die je je op latere leeftijd niet eens herinnert, maar die er wel voor heeft gezorgd dat bijvoorbeeld verdriet of angst een groter deel van het leven uit is gaan maken. Deze persoon kan bijvoorbeeld op vijfjarige leeftijd op een krukje gestaan hebben, daar niet vanaf hebben durven te springen en er was even niemand in de buurt om te helpen. In zo’n geval gaan we hier verder met het versterken van het kind. Het laten merken dat het kind niet alleen is, dat het veilig is, dat het deze situatie overleefd heeft. Maar in sommige gevallen gebeurt er iets anders. Er wordt teruggegaan, maar niet binnen dit leven. Er komen bepaalde jaartallen omhoog, de leeftijd klopt niet met de leeftijd die de persoon nu heeft. Iemand is bijvoorbeeld veel ouder, zegt dat het 1400-zoveel is of omschrijft situaties die in deze tijd niet meer voorkomen. Hoewel ik vanuit mijn opleiding wist dat dit kan gebeuren, viel de eerste keren dat dit gebeurde mijn mond open. Het is een heel bijzonder iets als iemand iets verder in het verleden mag oplossen, mag helen, zodat dat ook in dit leven opgelost wordt. Zo’n intense heling. Maar ook zo’n moment van groei. Ik stuur nooit iets in de sessies, laat het onderbewustzijn van die persoon alles benoemen, invullen, opmerken. Het enige wat ik doe, is het begeleiden tijdens dit proces. En het tempo waarin alles benoemd wordt door de cliënt is dusdanig snel, dat diegene het niet eens zou kunnen verzinnen. Daarnaast gebeuren er soms wonderbaarlijke dingen, zoals het spreken van een andere taal of precies omschrijven van een locatie waar die persoon in het huidige leven nooit geweest is. Uiteraard ga je in zo'n sessie niet alleen terug naar het moment, maar help ik je door middel van allerlei methodes om het probleem te verlichten of helemaal op te lossen.

Deze therapie wordt ook wel reïncarnatietherapie of past-life therapie genoemd. Het teruggaan naar momenten in levens die tekenend zijn geweest voor dingen waar je op dit moment tegenaan loopt. En soms gebeuren er veel luchtigere dingen, zoals je bijvoorbeeld herinneren waar een intense passie precies vandaan komt. Of welke missie je hebt in je leven. Vaak ervaren cliënten ook een veel dieper inzicht in wie zij zijn als persoon. Voorafgaand hoeven we niet te bepalen dat je naar een vorig leven dient te gaan, je onderbewustzijn regelt dit als het nodig is om het probleem op te lossen. Het gebeurt overigens ook regelmatig bij mensen die zich helemaal niet bezighouden met eerdere levens of überhaupt een idee hebben bij leven na de dood. Het is dus niet zo dat het alleen kan gebeuren wanneer je open staat voor dit idee. Maar mooi is wel, dat deze mensen vaak, naast een verlossing of verlichting van hun probleem, een ander soort vertrouwen en verlichting ervaren. Ze voelen dat het leven niet eindig is, dat het niet ophoudt als het hier op zou houden. Hoe jij hierover denkt, mag je uiteraard helemaal zelf invullen. Hoe je je hierbij voelt ook. Ik twijfelde lang of ik expliciet zou benoemen dat ik ook reïncarnatietherapie uitoefen, omdat mensen het misschien raar of zweverig zouden vinden. Maar ik merk dat de kracht die regressiesessies hebben zó groot is, dat ik hier meer over wil gaan delen. Dus niet alleen reïncarnatiesessies, maar alle sessies waarin teruggegaan wordt naar een bepaald moment. En dat kan soms ook betekenen dat iemand in de couveuse ligt met een bepaald gevoel, of in de buik van de moeder zit of in de kleuterklas. Je onderbewustzijn onthoudt alles, slaat alles op. Ik help je toegang te krijgen tot je onderbewustzijn, zodat je duurzame veranderingen door kunt voeren in je leven. In dit leven. Nu.

Wil je meer weten over hypnotherapie, regressie- en reïncarnatietherapie? Neem dan een kijkje op zOzest Holistische Therapie. Ben je aanvullend en voor alternatieve geneeswijzen verzekerd? Dan worden sessies in veel gevallen deels vergoed door je zorgverzekering.

zOzest.

Out of the spiritual closet

Oké, ik moet iets bekennen. Iets waarvan ik het niet expliciet met iedereen gedeeld heb. Ik was ‘bang’ dat mensen anders over me zouden gaan denken. Maar waarom eigenlijk? Omdat hun beeld van mij dan misschien zou veranderen? Wat als ze me bestempelen als zweverig? Als woo-woo? Bij deze stap ik uit de spirituele kast. Ik heb er een tijdje opgesloten gezeten, maar nu gooi ik mijn hele ZIJN out in the open. Hier ben ik. Joe. 


Op sommige plekken en in sommige settings is het al een stuk makkelijker en ook logischer om hierin meer mezelf te zijn. Bijvoorbeeld in mijn praktijk, tijdens mijn yogalessen en met de meeste mensen om me heen. Laatst gaf ik een Yin yogales die gericht was op het keelchakra, een energiepunt in je keelgebied. Deze energie wordt geassocieerd met de manier waarop je communiceert, waarop je jezelf uit, je je eigen waarheid durft te spreken. En ik realiseerde me dat ik mezelf op dit gebied helemaal niet genoeg de ruimte heb gegeven. Wel in het doen van dingen die ik interessant en fijn vind, maar hier tegelijkertijd niet open (genoeg) in durven te zijn.

Al jaren ben ik bezig met spiritualiteit. Logischerwijs denk ik iedere keer dat dit begonnen is toen ik met de tweejarige opleiding tot yogadocent startte, maar de basis ligt al veel eerder in mijn leven. Als kind kon ik al enorm nadenken, of beter gezegd filosoferen. Lekker nadenken over de zin van het leven. Niet op een zware manier, ik vond het gewoon super interessant. Daarnaast had ik een enorme interesse in dingen als Wicca en tarotkaarten. Maar als puber in een dorp waar maar weinig mensen me leken te begrijpen, viel ik altijd al een beetje buiten de boot. Ik was mega gevoelig en dacht dat ik hierin de enige was. En als meisje wat danste in een dorp waar iedereen hockeyde, hoorde ik er niet echt bij. In mijn vrije tijd verslond ik boeken en rommelde ik wat met de tarotkaarten. Geen idee wat ik hiermee moest doen, maar ik werd er blij van. En als ik er nu terugkijk op wat ik toen deed, was dat pure interesse in spiritualiteit. Ik was bezig met bewustwording, maar was me daar toen nog niet bewust van (pun intended). Maar het erbij willen horen, de peer pressure, nam het over. De kaarten en boeken belandden achterin de kast en ik dook in de wereld van de merkkleding ;).

Fast forward naar nu, jaren later. Ik heb opnieuw tarotkaarten gekocht en realiseerde ik me opeens dat ik hier eigenlijk al heel lang mee bezig ben. Niet per se met die kaarten, daarmee rommel ik nog steeds maar wat, maar met het alles een diepere betekenis willen geven. Wanneer ik als kind in de kerk kwam, wilde ik dolgraag de discussie aangaan. Mijns inziens mag iedereen helemaal zelf weten waar hij/zij in gelooft, maar ik vond dat wat ik in de kerk hoorde altijd zo dualistisch. Als je niet dit, dan dat. Ik kon me niet voorstellen dat, wanneer iemand bepaalde keuzes zou maken in zijn leven, diegene daarna eeuwenlang zou moeten afzien in de hel. Waar is dan de les die geleerd is? Nu is het wanneer je de bijbel leest vast wat minder kort door de bocht dan dat, maar ik voelde hier niets bij. Voor mijn gevoel komen we hier allemaal om dingen te leren en vanuit daar verder te evolueren als individu, maar ook als gemeenschap, mensheid en misschien nog wel meer dan dat. Want wie zijn wij om te denken dat we alleen zijn? Misschien worden we in dit alles wel begeleid zonder dat we het doorhebben. Dit zijn dingen waarbij ik iets voel. Ik durf je niet te garanderen dat het klopt, maar voor mij voelt het vertrouwd. Als een soort thuiskomen. En laat dan dat ‘soort’ trouwens maar weg. Het voelt als thuiskomen.

Maar wat is spiritualiteit dan precies? Volgens de Van Dale:

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

    1. de geest, het niet-stoffelijke betreffen
    2. (van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Dit klinkt natuurlijk een tikkie vaag. Voor mij persoonlijk betekent spiritualiteit niets religieus, het heeft geen restricties of dogma’s. Je mag juist helemaal jezelf in zijn. In mijn ogen is spiritualiteit puur het jezelf écht door en door leren kennen, ook je diepe onderbewuste lagen, waardoor je meer connectie voelt met de wereld om je heen. De mensen, dieren, planten, aarde, het universum. Het opschonen van oud zeer, daarvoor soms door diepe dalen moeten gaan, omdat er lessen zijn die geleerd mogen worden. Lessen die noodzakelijk zijn voor je groei. Vertrouwen op je intuïtie, die er altijd is, maar waarvan we vaak zo vervreemd zijn geraakt. Omdat je niet zou mogen vertrouwen op je gevoel, omdat alles aangetoond zou moeten kunnen worden. Hoe mooi is het als je juist kunt vertrouwen op dat innerlijk weten, omdat je dingen op bepaalde niveau’s al ooit gedaan hebt, meegemaakt hebt, geleerd hebt. En ook houdt spiritualiteit voor mij in dat je op jouw manier bijdraagt aan de wereld. Een manier waarin jij jezelf kunt zijn, zodat er een ripple verspreid van compassie, van liefde, van licht. En dat op een manier waarbij je met beide voeten stevig op de grond staat. Geaard. En met je hoofd in de wolken, in verbinding. Open voor dat wat jou mag bereiken, het hogere. In connectie met alles en iedereen.

En for the record; had je me een jaar of tien geleden verteld waar ik nu allemaal mee bezig ben, dan had ik je keihard uitgelachen. Maar ik kan en wil ik er niet meer omheen, er is zoveel meer dan we kunnen zien, dan de wetenschap op dit moment aan kan tonen. Dus probeer te voelen. Vertrouw op je intuïtie. Tune in met jezelf. Wees jezelf en ontdek wat er allemaal ontdekt mag worden.

zOzest.

Sustainability

Daar waar ik vroeger een gat in de lucht sprong op warme, zomerse dagen (want: als puber wilde ik altijd lekker onverantwoord bakken aan het zwembad), schrik ik nu juist enorm als het heel warm is. Normaal gesproken ben ik niet zo’n milieuactivist, er zijn anderen die hier veel beter in zijn. Maar nu de thermometer de 41 graden aan heeft getikt, realiseer ik me dat ik meer wil doen om momma Earth te beschermen, te helpen en zeker ook wat liever voor haar te zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor toekomstige generaties.

Read more “Sustainability”

zOzest.

(Re)born

Zeven april tweeduizendnegentien, twintig uur achtenveertig, negentienhonderdvijfenzeventig gram. Tien teentjes, tien vingertjes, maar het duurde even voordat ik je in vol bewustzijn mocht ontmoeten. Gelukkig stond mijn onderbewustzijn vol aan en kregen we meteen de gelegenheid om helemaal te hechten. Naderhand werd ons verteld dat de anesthesist had gezegd dat het de mooiste keizersnede was die ze ooit had meegemaakt. Dit omdat zowel jij als ik meteen kalmeerden toen we elkaar raakten. Toen je op mijn borst werd gelegd. Welkom lief meisje. Dank je wel dat je mij mama hebt gemaakt.

Read more “(Re)born”

zOzest.

Practice what you preach!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat, wanneer je iets uitdraagt, dit ook iets moet zijn wat je zelf naleeft, streef ik ernaar om goed voor mezelf te zorgen. Hierbij hoort bijvoorbeeld dat ik tijd neem voor mezelf, me soms even terugtrek, lekker een boek lees, yoga doe en regelmatig massages onderga. Precies wat op dat moment nodig is. Toen ik tijdens de hypnotherapieopleiding tegen oude en heftige emoties aanliep, heb ik ervoor gekozen zelf hypnotherapie te ondergaan. Here’s my story. 

Read more “Practice what you preach!”

zOzest.

Falling leaves

De herfst staat in mijn ogen altijd voor verandering. De natuur laat aan je zien dat niets hetzelfde blijft, dat alles vergankelijk is. De blaadjes die losgelaten worden door de bomen, laten ons zien dat dingen losgelaten kunnen en mogen worden. Oude ballast, die je niet meer nodig hebt, kun je laten gaan. Maak jezelf vrij! De oefeningen en tips die hieronder staan, helpen je hierbij en zorgen ervoor dat je deze herfst zo fijn mogelijk beleeft.

Read more “Falling leaves”

zOzest.

Zen mode!

Je kunt bijna niet naar Japan gaan zonder geïnspireerd te raken door de enorme wijsheid die in dit land te bieden heeft. Daar waar velen in het Westen zo hard proberen meer mindfulness in hun leven te integreren, is dit in Japan al sinds eeuwen geïntegreerd in de cultuur. In 2016 mocht ik zelf naar het prachtige land afreizen en ik ben nog steeds diep onder de indruk van alles wat ik er beleefd heb. Hoewel ik altijd enorm veel inspiratie opdoe tijdens mijn reizen, heeft Japan iets extra’s met me gedaan. De manier van leven die mensen daar hanteren is zó fijn, zo rustig, zo zen! I need that in my life. Lijkt dit jou fijn? Lees dan lekker verder, hieronder lees je de mooiste wijsheden die ik tijdens mijn reis tegenkwam. Read more “Zen mode!”

zOzest.

Rise and shine!

Om mooie dingen teweeg te brengen, is het belangrijk het beste uit je dag te halen. Niet om zo productief mogelijk moet zijn, daar richten we ons al genoeg op in deze maatschappij. Nee, vooral om de tijd te nemen om een fijn en gezond leven te leiden. Vanuit daar ontstaat de ruimte om anderen te helpen en om mooie en betekenisvolle dingen te doen.

Read more “Rise and shine!”

zOzest.

Wake-up Call

In december 2016 was het klaar. Ik kon niet meer. Op zondagavonden lag ik met hartkloppingen in bed, omdat ik de volgende dag weer naar mijn werk toe moest. Omdat ik de volgende ochtend weer werk moest gaan verrichten waar ik ongelukkig van werd. Doodongelukkig.

Read more “Wake-up Call”

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Meer...

Sluiten