Zen mode!
Je kunt bijna niet naar Japan gaan zonder geïnspireerd te raken door de enorme wijsheid die in dit land te bieden heeft. Daar waar velen in het Westen zo hard proberen meer mindfulness in hun leven te integreren, is dit in Japan al sinds eeuwen geïntegreerd in de cultuur. In 2016 mocht ik zelf naar het prachtige land afreizen en ik ben nog steeds diep onder de indruk van alles wat ik er beleefd heb. Hoewel ik altijd enorm veel inspiratie opdoe tijdens mijn reizen, heeft Japan iets extra’s met me gedaan. De manier van leven die mensen daar hanteren is zó fijn, zo rustig, zo zen! I need that in my life. Lijkt dit jou fijn? Lees dan lekker verder, hieronder lees je de mooiste wijsheden die ik tijdens mijn reis tegenkwam.
Shinto
De oorspronkelijke religie van Japan is Shintoïsme ofwel Shintô. Deze religie is momenteel nog erg levendig in Japan. Het is een natuurgodsdienst waarbinnen natuurgeesten worden aanbeden. Je voelt dit meteen wanneer je in de buurt van een park of natuurgebied komt: iedereen heeft een enorm diepgaand respect voor de natuur. Niet alleen rondom natuurgebieden, maar ook in de grote stad is het ontzettend schoon. Het voelt alsof er echt goed voor de natuur wordt gezorgd. Wanneer je een park of natuurgebied binnenwandelt zul je hoogstwaarschijnlijk een Torii tegenkomen, een toegangspoort. Wanneer je hier onderdoor loopt, is het de bedoeling dat je drie keer buigt. Wij deden hieraan vrolijk mee, en om eerlijk te zijn voelde dit echt heel goed. Het liefdevolle omgaan met de natuur is zo’n mooi iets, het lijkt me fijn als we dat hier in Nederland ook meer in het dagelijks leven kunnen inbouwen. Naast het Shintoïme is ook het Boeddhisme nog erg levendig in Japan. Veel inwoners geloven in beide, mooi dat dat zo naast elkaar kan bestaan!
Shinrin-Yoku
Shinrin-Yoku, ofwel bosbaden is een activiteit die in Japan in wordt gezet als therapie. Mensen trekken het bos of de natuur in, er zijn zelfs speciale therapeutische bossen, en komen daar helemaal tot rust. Klachten nemen af en het welbevinden neemt toe. Bij het bosbaden is het belangrijk dat je écht in het moment probeert te zijn. Je probeert te voelen, ruiken, luisteren, proeven en zien wat er zich allemaal om je heen bevindt. Zeker wanneer je in een drukke stad leeft met weinig groen in je omgeving, kan het je enorm helpen ontspannen als je vaker de natuur in gaat.
Teinei
Te-watte? Teinei is een ander woord voor het mindful omgaan met anderen. Het betekent letterlijk ‘beleefdheid’, maar gaat veel verder dan dat. Mensen houden ontzettend veel rekening met elkaar. Ze zullen elkaar nooit per ongeluk aanstoten, in het openbaar wordt niet gebeld en wanneer je op de trein wacht, staat iedereen netjes in de rij. De plek waar Teinei me het meeste opviel was in Tokio, bij Shibuya Crossing. Misschien ken je deze plek uit films: een aantal zebrapaden kruisen elkaar, en wanneer het licht voor voetgangers op groen springt, steken er gemiddeld 2500 mensen over. Ondanks deze drukte voelt het toch relatief rustig om over te steken, iets wat ik sowieso in heel Tokio ervaren heb. Daar waar je in andere Aziatische steden en ook andere wereldsteden nogal eens overrompeld kunt worden van de drukte, was Tokio voor mij een plek om tot rust te komen. Ook in de metro’s was het super stil. Vrijwel iedereen doet een dutje tijdens het reizen met de metro en degenen die wakker zijn zorgen ervoor dat ze de anderen niet storen. Op het begin vonden we het hilarisch dat vrijwel iedereen sliep, maar al na een dag of twee deden ook wij lekker mee. Niets fijner dan helemaal verkwikt op je plek van bestemming aan te komen! Ook waren mensen zo afgestemd op elkaar dat wanneer we maar naar onze tas reikten om de kaart te pakken en de weg te zoeken, er alweer iemand op ons af stevende om ons te helpen. En niet alleen de mensen die goed Engels spraken. Ook mensen met wie het communiceren een stuk lastiger was kwamen gewoon naar ons toe. Eén dame heeft zelfs een kwartier met ons meegewandeld om ons naar ons hotel te brengen. Safe to say dat ik tranen van dankbaarheid in m’n ogen had!
Haji
Het gevoel van schaamte (haji), zorgt ervoor dat mensen zich in Japan altijd aan de regels houden. Niemand steekt over als het stoplicht op rood staat. En wanneer je bij Starbucks een koffietje drinkt, zie je overal verlaten laptops, telefoons en tassen liggen van mensen die een bestelling plaatsen of naar het toilet zijn gegaan. Bizar vonden we dat. Dit terwijl ons is aangeleerd om nooit je spullen onbewaakt achter te laten. Super mooi, het vertrouwen dat ze daar in elkaar hebben! Omdat het écht niet kan, het niet aan de regels houden in Japan, zorgt iedereen ervoor dat ze geen misstap begaan. Je zou namelijk niet alleen jezelf, maar ook je familie en omgeving te schande maken.
Een reis naar Japan is natuurlijk een ontzettende aanrader, als je ooit de kans krijgt: GA! Maar voor nu: laten we proberen allemaal wat meer mindful te zijn richting elkaar. Kijk elkaar aan op straat en geef een vriendelijk knikje. Help een vreemde. Houd je aan de regels. En ga op stressvolle momenten lekker wandelen in de natuur. Arigato voor het lezen!